Intervju

Vältränad och snygg

Annelie Servin, träning som livsstil

20 juli 2018

Barnen är stora, klimakteriet närmar sig. Hur svårt är det att känna sig rykande het och stark som en lejoninna?

Men vad är egentligen snygg? Det ligger ju i betraktarens ögon men man skulle kunna säga att en kropp som har en hälsosam mängd av underhudsfett och muskler, som ser vältränad och frisk ut, både mår bra och ser bra ut.

Annelie tränar på [Classic Gym 24/7 Åstorp]

Foto av Lisa Marklund [Softfocus]

Jag ska träffa Annelie på Classic Gym 24/7 i Åstorp. Gymmet är stort och ser ”tufft” ut. Väggarna är svartmålad plåt, gråa betonggolv. Det finns både gamla och nya maskiner, fria vikter och kardiomaskiner som t ex löpband, stair mill och roddmaskiner. Det luktar gym och hårdrockslåtar strömmar ut ut högtalarna, ändå känns gymmet fräscht och välkomnande, även för oss kvinnor. Berglind, den isländska platschefen, berättar om alla spännande pass de har varje dag i veckan. De har xfit, spinning, tabata, hiit för att nämna några.

”När resultaten börjar komma så vill man bara ha mer”

Annelie, stark och vältränad

När började du träna och har du sysslat med andra sporter innan?

– Jag började träna friidrott i mycket unga år och höll på långt upp i tonåren. Jag satsade fullt ut och det gav mycket bra resultat på tävlingarna. Blev även uttagen till ungdoms SM. När det gäller mig så är det allt eller inget.

Classic Gym 24/7 Åstorp.

Foto av Lisa Marklund [Softfocus]

Vad var det som fick dig att börja träna så mycket?

– När resultaten började komma så vill man bara ha mer. Därför blev det mer och hårdare träning.

Har du något mål i sikte?

– Mitt mål med träningen är att känna mig ung och fit. Har även en tanke på att ställa upp, en sista gång, i tävlingen Body Fitness detta året. Jag är lite av en Duracell kanin, jag ger allt eller inget så jag blir lätt beroende av det jag gör. Träning är beroendeframkallande.

Hur ofta tränar du och hur länge?

– Jag tränar 6 – 7 dagar i veckan, jag tar en vilodag om jag känner att kroppen är sliten. Passet är mellan 1,5 timme – 2 timmar långt.

”Det är aldrig för sent att börja träna”

Vilka övningar tycker du ger mest?

– Jag gillar tunga basövningar som marklyft, bänkpress, militärpress, knäböj, där nästan alla muskler involveras. Favorit är absolut marklyft. Jag kör en muskelgrupp åt gången, så var fjärde dag blir det t ex bröst.

Räknar du alltid kalorier och äter nyttigt?

– Jag räknar inte kalorier men äter alltid nyttigt. Det finns så mycket gott att äta som inte innehåller socker. Ser alltid till att få i mig mycket protein, det är ju byggstenen för att kunna växa. Jag äter var tredje timme så blodsockret alltid är på en bra nivå. Men visst kan även jag fuska, fast det skulle inte bli godis eller läsk, då skulle jag hellre köpa ett riktigt gott knäckebröd med frö på.

Hur fungerar ”resten” av livet, äta ute, träffa vänner, andra intressen?

–För mig är det ok att gå ut och äta eller gå på fest, men då skippar jag det feta. Träningen är en lika stor det av mitt liv som familjen. Det är på gymmet jag får alla inspiration och styrka i min vardag. En underbar livsstil helt enkelt. Min passion. Mitt största intresse.

Är det något du vill dela med dig till kvinnor som vill börja träna?

–För det första vill jag säga att det är aldrig för sent att börja träna. Kroppen svarar snabbt. Kom till gymmet och känn atmosfären och var inte rädd för att fråga om hjälp. Ni kommer att känna er yngre och må så mycket bättre. Livsglädje! Man lever längre om man tränar så det finns inget negativt med träning.

Classic Gym 24/7 Åstorp.

Foto av Lisa Marklund [Softfocus]

Börja träna

Nu tränar ju Annelie väldigt mycket men vill du börja träna ordentligt men inte har möjlighet att lägga så mycket tid på träningen så fungerar detta schema alldeles utomordentligt att börja med. Tre dagar i veckan och rullande schema. Sen är det stor risk att du fastnar och kommer att utöka med fler träningsdagar i veckan. Du tränar tre pass/vecka och gör hela tiden vartannat pass. Så vecka ett tränar du A, B, A och vecka två tränar du B, A, B. Vila minst en dag mellan passen. Du kan till exempel träna måndag-onsdag-fredag.

Träningsförslag

Pass A

  • 3 set x 5 Knäböj
  • 3 set x 5 Bänkpress
  • 1 set x 5 Marklyft

Pass B

  • 3 set x 5 Knäböj
  • 3 set x 5 Militärpress
  • 3 set x X Chins (X tills du inte orkar fler)

Detta förslaget hittade jag på Styrkelabbet och det är ett nybörjarprogram.

Muskler har ju en tendens att lägga sig snyggt, inte som fett som bara blir en stor klump. Man blir kurvig och får fina linjer som påminner om en spänstig lejoninna och inte en hulk.

Hoppas jag har inspirerat dig lite med intervjun av Annelie. Inspirerat dig att gå till gymmet, leva längre, bli starkare och må bättre.

 

Lisa